Lohja on edelläkävijä sähköisen terveystarkastuksen mahdollistajana Suomessa. Duodecimin Minna Pellikan kertoman mukaan näitä vastaavia palveluita on saatavilla vasta noin kymmenen kunnan alueella. Lohja on siis ostanut Duodecimilta (voittoa tavoittelematon yritys) sähköisen verkkopalvelun, joka on tarkoitettu varhaisen vaiheen terveysongelmien ratkaisuun ja havaitsemiseen.

Oma terveys

  • Palvelun tavoitteena on tarjota tietoutta ja apua niille lohjalaisille, joille verkon käyttö on tuttua, ja joiden tilanteeseen jo elämäntapamuutokset tuovat apua, kertoo Lohjan kaupungin terveyspalveluiden johtava ylilääkäri Mira Uunimäki. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa sitä, että sairaalan henkilökunta säästää aikaa perusneuvonnassa ja voi käyttää enemmän aikaa niiden potilaiden kanssa, joille verkkoneuvonta ei riitä. On siis turha pelko, että sähköiset palvelut vähentäisivät työpaikkoja tai päivystystä.

Ilmainen terveystarkastus

Ei ole itsestään selvää, että jokainen suomalainen saisi ilmaisen sähköisen terveystarkastuksen, lohjalaisille se on nyt mahdollista. Sähköinen terveystarkastus vie muutaman minuutin rekisteröinteineen ja on hyvä nimenomaan nuorille ja keski-ikäisille ihmisille.

  • Sähköinen terveystarkastus on tarkoitettu varhaisen vaiheen hoitoon ja sen avulla voidaan asiakasta ohjata oman elämänsä hallintaan ja oman terveyden paranemiseen, kertoo Lohjan kaupungin terveyspalveluiden johtava hoitaja Satu Meriläinen-Porras. Asiakas kirjautuu www.lohja.fi etusivun kuvalinkin kautta Duodecimin sähköiseen terveystarkastukseen ja –valmennukseen muutamassa minuutissa. Jos haluaa, järjestelmä lähettää heti tarkastuksen jälkeen asiakkaan haluamaan valmennusohjelmaan kuuluvan tehtävän tai vinkin. Terveysohjelmia on kuusi pääohjelmaa ja jokaisessa paljon alaohjelmia eri tarpeisiin liittyen. Terveysohjelman käyttö sai paikalla olleilta ikäihmisiltä hieman kritiikkiä liiankin täydellisten vastaustensa puolesta ja toivottiin, että vastauksissa olisi myös lyhyt ja nopeammin omaksuttaessa oleva vastausvaihtoehto. Aiemmin Duodecim on tullut monelle lohjalaisellekin tutuksi TV:ssä olleista Elämä Pelissä-sarjoista, joita on näytetty kolme kautta ja neljäs on suunnitteilla. Näiden ohjelmien kautta 2356 lohjalaista on osallistunut Elämä Pelissä-valmennukseen. Tämä uusi sähköinen terveystarkastus ei ole vielä saanut mitään virallisia tavoitelukuja Lohjalta, mutta Mira Uunimäki kertoo heidän seuraavan mielenkiinnolla miten kiinnostus nyt lähtee kehittymään. Elämä Pelissä-ensimmäinen kauden terveystarkastuksia tehtiin 800 000 suomalaiselle ja kolmannenkin kauden tarkastuksia tehtiin yli 270 000.
  • Olemme tähän asti olleet vielä aika vaitonaisia palvelun suhteen mutta tästä eteenpäin alamme kertoa siitä enemmän ja toivomme lohjalaisten kokeilevan palvelua. Sähköisen terveystarkastuksen avulla rekisteröity käyttäjä voi kartoittaa omaa tilannettaan ja riskitasoaan ja saada perustietoa joko omatoimiseen elämäntavan parantamiseen tai tarkemmat syyt miksi lähestyä sairaanhoidon palveluita. Painonhallinta, liikkuminen, ruokatavat, elämänilo ovat kaikki hyvän ja terveen elämän peruslähtökohtia, joiden tukemiseen tällainen uusi palvelu on omiaan.

Uusia palveluita terveydenhoitoon

Vaikka Lohjalla on säästötoimet päällä niin uusia palveluita pitää kehittää ja avata. Lohjan sairaalan ja Duodecimin yhteistyö on yksi tällainen ja Lohja on yhtenä ensimmäisistä kunnista tarjoamassa tätä asukkailleen.

  • Uudet palvelut ovat tulossa, se on varmaa. Yhtä varmaa on myös potilashoitojärjestelmämme uusinta, joka on jo lähtenyt käyntiin ja syksyllä etenee seuraavaan vaiheeseen. Jossain vaiheessa toivottavasti päästään tilanteeseen missä kaikki eri järjestelmien tiedot ovat käytettävissä yhteisesti. Tämä liittyy myös tarpeeseen toimittaa asiakkaalle esimerkiksi laboratoriotulokset kirjallisesti. Sähköpostitse niitä ei tietoturvasyistä voida lähettää, kertoi Mira Uunimäki tulevaisuuden näkymistä. Ota oma terveys haltuun-ohjelmaan palaamme viimeistään toukokuun lehtemme erikoisteemassa ”Keho kuntoon”, minkä olemme tekemässä 7.5 ilmestyvään lehteemme. Terveyspalvelut menevät entistä enemmän verkkoon ja sähköisiksi ja kehitys on täysillä käynnissä Lohjalla kuten koko Suomessa. Tämä kaikki liittyy hallituksen juuri aikaansaamaan SOTE-sopuun.

Mikä on paljon puhutun SOTE- uudistuksen tavoite?

Uudistus on historiallinen, koska se yhdistää sosiaali- ja terveyspalvelut sekä perus- ja erityistason palvelut. Jatkossa viisi sote-aluetta järjestää kaikki sosiaali- ja terveyspalvelut. Uudistus mahdollistaa: • yhdenvertaiset palvelut riippumatta asuinkunnasta. • toimivat palveluketjut, joissa asiakasta ei pompotella • purkaa hallintoa ja hallinnon raja-aitoja sekä vähentää palvelujen tarpeetonta päällekkäisyyttä • turvataan varhainen puuttuminen, siirretään painopistettä ehkäiseviin ja oikea-aikaisiin palveluihin • kaventaa väestön hyvinvointi- ja terveyseroja • turvataan palvelujen rahoitus • turvataan osaavan henkilöstön saatavuus, osaaminen ja työhyvinvointi. Isommassa kokonaisuudessa on mahdollista käyttää laajemmin osaajia, kerryttää erikoisosaamista ja tarjotaan ammatillista tukea. Uudistus valmistellaan pääosin virkatyönä, asiantuntijoiden apuun tukeutuen. Uudistukselle asetetaan myös suppea peruspalveluministeri Susanna Huovisen johdolla toimiva parlamentaarinen seurantaryhmä. Hallituksen esityksen on tarkoitus lähteä lausuntokierrokselle kesäkuussa. Eduskunnan käsittelyyn esitys tulee syysistuntokaudella.