Ekokylä

Ekokylän talot on tehty täysin luonnonmukaisista materiaaleista Linnuntietä noin 35 km Helsingin keskustasta Siuntioon, Karhujärven etelärannan jylhiin kulttuurimaisemiin nousee uusi Ekokylä 25 hehtaarin yksityisille maille. Ranta-asemakaavaan on vahvistettu kuusi asuntoa, 40 ryhmäpuutarhamökkiä, kaksi toimisto- ja verstasrakennusta sekä yhteistiloja. Rakennukset rakennetaan ekologisista luonnonmateriaaleista. Ekokylän tilan omistaa espoolainen Seppo Mannermaa, joka on aiemmin toiminut Norjassa ja Hong Kongissa yrittäjänä muun muassa puu- ja kalustealoilla.

  • Nykyaikainen rakentaminen käyttää niin paljon teollisesti valmistettuja materiaaleja, ettei ne ole vielä ”yhtä” luonnon kanssa ja se saa aikaan esimerkiksi homeongelmia, kertoo Seppo. Ryhmäpuutarhan kaksi ensimmäistä mökkiä on jo pystyssä, muut rakennetaan lähivuosina aina kysynnän mukaan. Mökit tehdään miltei kokonaan luonnonmukaisista materiaaleista, kuten järviruo’osta puusta ja savesta. Mökkien runko on mannermaista tyyliä edustavaa tamminauloilla kokoonpantua pilaripalkkirakennetta, jonka väleissä on kalkitut järviruoko-savilaastipaneelit. Aitojen ja puhtaiden luonnonmateriaalien ansiosta asunnot sopivat hyvin myös allergioista ja yliherkkyyksistä kärsiville ihmisille.
  • Mökit kestää kymmeniä vuosia pitkälti huoltovapaina. Esimerkiksi mökkeihin tehty lasikattoharja lisää katon huoltovapautta vuosikymmeniä verrattuna, jos se olisi tehty pääosin ruokokattona. Mökit ei ole tarkoitettu läpi vuoden asumiseen, mutta tarvittaessa niiden lämmittämiseen riittää esimerkiksi yksi ilmalämpöpumppu. Vastaavanlaisella menetelmällä pidetään savihallikin talvisin lämpimänä. Tilalle on vuonna 2011 rakennettu Euroopan tiettävästi suurin olkipaali ja savihalli. Tilavuutta 10,5 metriä korkealla hallilla on n. 2000 m3 ja sen kolmeen tasoon rakennettu kerrosala on 480 m2. Sen sisällä voi rakentaa vaikka kokonaisia taloja. Energiatehokkaat seinät ovat 80 cm paksut, ja eristeenä toimii lähipelloilta niitetty olki. Omalta tilalta kaadetut mahtavat täyspitkät kuusi, haapa ja mäntyrungot rakennuksen sisäosissa kantavat kerros- ja kattokuormia. Ryhmäpuutarha on oivallinen tapa viettää kesää saman henkisessä, luontoa kunnioittavassa yhteisössä. Mökkiläisille on varattu yhteisranta, josta pääsee kalaisalle Karhujärvelle soutelemaan, uimaan ja onkimaan.
  • Ryhmäpuutarhan osaketontit ovat 200-800 m2 ja osakkeet maksavat noin 7-12 tuhatta. Tontille voi rakentaa 28-56 m2 mökin, jonka kustannukset ovat noin 3000€/ m2. Toivon, että suurin osa tonteista tulee lähialueen asukkaille, sillä se takaisi elävän yhteisön päivittäin. Mikäli osakkeenomistajat tulevat kauempaa, tarkoittaisi se vähemmän päivittäisiä oleskelijoita ja vähemmän hakemaani yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä ilman kiirettä, kertoili Seppo.

Ihminen ja tulevaisuus

Seppo Mannermaan Ekokylä on hyvä esimerkki nykyaikaisesta projektista, jossa otetaan huomioon myös luonto ja tulevaisuus. Suomen luonto on vielä hyvässä kunnossa, mutta sen jatkoa varten Suomi tarvitsee vastaavia ekotekoja kuin mitä Siuntion Ekokylä esimerkillisesti meille tuottaa. Savupiipputeollisuus on pitkälti Suomessa historiaa ja pieni maamme tarvitsee uusia ajatuksia ja uusia toimenpiteitä tulevaisuudelle. Puhutaan greentech-liiketoiminnasta, puhutaan viennistä ja tuonnista. Mitä jos pidettäisiin huoli omasta maastamme, itsestämme ja maamme luonnosta.